dijous, 4 de desembre del 2008

Acta EDE 1-12-08

L'inici de la trobada comença amb la benvinguda als quatre membres nous. També s'excusen d'assistir-hi per altres compromisos la Núria Creus, tècnica d'Educació i en Màxim Fàbregas, regidor d'Educació.

  1. La Mª Antònia comenta que ja ha enviat l'article sobre l'EDE que sortirà el proper mes al Masnou Viu, i que el tornarà a enviar abans d'aquest dimecres al no haver-lo rebut a la regidoria.

  2. Algunes persones del grup expliquen les seves experiències al visitar les AMPA dels centres educatius, i totes coincideixen en què si bé estan d'acord en col·laborar amb l'EDE, cal definir actuacions més concretes a l'hora d'anar a fer-los la difusió, ja que no tenen elements per donar-los a l'hora d'explicar la feina feta per l'EDE. Així, es dóna a entendre que la participació a les AMPA no serà, de moment, presencial, i que sí ho seria la seva col·laboració a l'hora de fer difusió de les actuacions.

  3. La Neus comenta que va parlar amb la Núria Fusellas, membre de la junta de l'AMPA de l'Ocata, i professora de dibuix de l'escola Blanc de Guix. La Núria estarà d'acord en col·laborar, potser no tant amb el futur disseny de les octavetes i els possibles punts de llibre elaborats a partir de les frases resultants del joc del respecte, però si amb una nova actuació consistent en la participació dels alumnes del Blanc de Guix en un concurs de cartells, prenent com a tema comú “el respecte”.

  4. En Jesús presenta un document de disseny propi que marca algunes línies a seguir a l'hora de tenir una única veu per fer la difusió de l'EDE. Aquest document també dóna un gran ventall de possibilitats per triar frases temàtiques per a les octavetes.

  5. S'acorda que les octavetes, en endavant, prendran el nom d'”educatines”, per la seva semblança amb les paraules enganxina i educació.

  6. La Mª Jesús introdueix altres experiències municipals dels grups d'Espai de Debat d'altres localitats, com ara el de l'Ametlla del Vallès i el de Torelló. Sobre el primer, es penjarà un enllaç al Bloc de l'EDE per tal de posar-lo a l'abast de tothom. Es recorda que també s'ha enviat per correu electrònic. Pel que fa a l'EDE de Torelló, es presenta el joc educatiu que van elaborar, anomenat “educòmetre”, que combina l'essència d'un llibre amb l'originalitat de disseny del joc.

  7. En quan a acabar de perfilar les nostres accions, d'una banda, es considera com a punt més important de tots el disseny que hauran de tenir les “educatines”. Aquestes, guardant el model d'octaveta acordat a la darrera sessió (Ens respectem?) i amb el tema específic a sota (Ens saludem?, Diem les gràcies?,...) hauran de tenir un disseny prou atractiu i seductor, amb molta grapa. Aleshores, es comenta que ningú es veu amb la capacitat suficient per a fer aquesta tasca tant important com és el disseny de les actuacions, i que caldria el recolzament i l'empenta de l'Ajuntament per poder tirar endavant aquesta proposta. L'August comenta que l'Ajuntament assumeix el cost de la impressió dels documents, ofereix suport humà i material i dóna un cop de mà en totes les actuacions, però que en el disseny no som experts, i que si el que es proposa és encomanar el disseny a una empresa, aquesta decisió s'haurà de consultar abans.

  8. Mentre que en els propers dies es tractarà de prendre una decisió sobre si l'Ajuntament assumirà el cost del disseny de les educatines i els possibles punts de llibre, es continua treballant amb les octavetes. Els temes que l'EDE ha votat com a guanyadors són aquests:

  • Moltes gràcies... És gratuït.

  • Fem servir el sisplau.

  • Gossos sí, caques no.

  • Ens saludem?

    Aquestes serien les frases que anirien sota el lema ENS RESPECTEM?, i que serien estrictes per al disseny.

    Per a la difusió de les educatines i els futurs cartells (iguals que les educatines però en DIN-A 3 i en color), el grup convé que caldrà fer-ho amb perspectiva estratègica, és a dir, es proposa fer-ho de manera esglaonada. En Rubén comenta la possibilitat de començar amb la primera octaveta sense subtema, i anar-la penjant durant la primera setmana. La següent setmana es posaria una octaveta amb tema específic, i així successivament, de manera que totes esdevingués un “boom” per a la població.

  1. Durant la sessió, la Sònia Hernández, cap de comunicació de l'Ajuntament ha visitat l'Espai de Debat per fer un reportatge per al proper Masnou Viu, l'article del qual el farà la Mª Antònia.

  2. La Mª Jesús comenta que els terminis acordats amb la diputació per a la presentació de documents no són estrictes, i que fins i tot es podria plantejar, sempre i quan el tema doni de sí, allargar un any més el tema del respecte, el qual permetria fer les actuacions amb més tranquil·litat, relacionar-ne algunes que ara són inviables per qüestió de temps (com ara la del concurs de dibuix plantejat per la Núria Fusellas, el resultat del qual podria ser vinculant amb el disseny final del cartell i les educatines), i facilitar la difusió de les actuacions aconseguint major implicació al respecte.

  3. S'acorda que per a la propera reunió tindrem un ordre del dia perquè les sessions puguin ser més operatives. També es coincideix en la necessitat que a la propera sessió es disposi ja, almenys, de les educatines perquè el grup pugui començar a fer-ne la difusió.

    Finalitza la sessió a les 21.20h. a la sala polivalent de l'Edifici Centre.

dimecres, 3 de desembre del 2008

Article sobre la lectura infantil i poemes de Nadal

Clicant aquest enllaç navegareu fins al bloc Didàctica, on hi trobareu un article sobre la lectura infantil i també un sobre els poemes de Nadal.

http://blocs.xtec.cat/jmrs/ajudar-els-infants-a-llegir/

dimecres, 12 de novembre del 2008

Resum de la sessió del 03/11/08

Comença la sessió a les 19.00h, a la Sala Polivalent de l’Edifici Centre.

Mª Jesús Comellas introdueix la sessió fent un breu recordatori de les accions que van plantejar-se a l’anterior trobada.

Es comenta entre els assistents la idea de donar més contingut a les actuacions. Una de les propostes per il·lustrar aquest contingut és la realització d’un diagrama o mapa conceptual (on també seria convenient representar-hi l’organigrama administratiu i associatiu) per tal de facilitar una visió de xarxa i no perdre l’objectiu del grup.

Per a les actuacions que s’acordin, convindrà donar el missatge pensant en les accions positives, les actituds i comportaments que volem transformar, i no pas assenyalar els comportaments i accions negatives que calen corregir.

En Jesús presenta un article del setmanari d’El País relacionat amb l’educació i el respecte, que serà digitalitzat per poder-lo penjar al bloc i facilitar-ne la lectura a tot aquell que hi estigui interessat.

Es reparteix el document sobre el joc del respecte perquè es pugui llegir. També s’assenyala que seria interessant penjar-lo al bloc.

Es parla sobre la necessitat de fer difusió de l’EDE i de les seves posteriors accions sobre el respecte:

Difusió de l’EDE

Cal apropar-se als actes i esdeveniments del Masnou per donar a conèixer la feina de l’Espai de Debat, tal i com es va dir a la última sessió. Doncs aquest últim mes, la voluntarietat per anar a aquests actes ha estat força escassa, i caldrà més participació si es vol dur a terme la feina de manera efectiva.

També es troba oportú apropar-se a les AMPA per incentivar la seva participació a les sessions i facilitar la difusió de les diferents actuacions. Per a l’actuació de les octavetes, per exemple, seria interessant que també en poguessin disposar per tal de repartir-les a l’escola.

Es dóna a conèixer gran part de la xarxa d’associacions que existeixen al municipi. Es comenta que a la web del Masnou hi ha un enllaç de totes les entitats (associacions, clubs esportius, partits polítics,…). S’enviarà l’enllaç als assistents via correu electrònic.

Es consulta l’agenda del mes de novembre amb l’objectiu de trobar actes en què seria convenient anar-hi a fer difusió de l’Espai de Debat i la seva tasca. Es creu oportú penjar un enllaç al bloc on hi constin els actes de l’agenda.

En quan a trobar espais a revistes o diaris d’àmbit local i comarcal, com ara la Gent del Masnou o la Clau, o El Tribuna Maresme o El Masnou Viu (aquest últim es troba més convenient) per fer-hi un article explicant el que s’està treballant i anar donant a conèixer a la resta de la població totes les actuacions que es duen a terme a l’Espai de Debat Educatiu, serà necessari trobar col·laboracions gratuïtes i voluntàries per fer real una xarxa de col·laboracions a l’EDE.

També es fa esment sobre la conveniència d’un discurs comú entre tots els membres de l’Espai de Debat, a l’hora de donar a conèixer la feina que es desenvolupa i les actuacions.

Bloc EDE

Es comenta que cal fer-lo servir més, amb la intenció d’externalitzar el que es treballa a les sessions. Cal donar-li més ressò i fer-hi el seguiment dels grups de treball que es plantegin a les sessions de l’Espai de Debat.

També el correu electrònic és un bon mitjà a l’hora de treballar les accions i coordinar-se. Es convé que caldrà anar anotant les accions definitives al bloc, fent-hi enllaços per facilitar-ne la comunicació. De la mateixa manera, tot allò que es pengi i no sigui de disseny propi caldrà referenciar-ho correctament, respectant els textos originals.

Octavetes

Recuperant un dels anteriors paràgrafs que es referien a les accions i conductes positives, aquest fet també haurà de tenir importància a l’hora de dissenyar els cartells i octavetes. L’eslògan ha de ser una frase prou genèrica i gens ofensiva, i a l’hora específica per a l’àrea on hi volguem intervenir, és a dir, caldrà dissenyar una única octaveta/cartell i, respectant el mateix disseny, cinc o sis eslògans que serveixin pels diversos espais.

La Carme Giral presenta unes targetes que publiciten l’Espai de Debat de manera molt gràfica, la mida del qual ha de ser referència per a les octavetes. Les octavetes seran el començament d’una sèrie d’accions.

Possibles eslògans per a les octavetes:

- Pots aparcar millor?
- Ens saludem?
- Ens donem les gràcies?

Es troba addient que l’eslògan general serà ENS RESPECTEM?, per posar-hi a continuació l’eslògan específic per als diversos espais i àrees d’intervenció.

La il·lustració central, recuperant la idea del cartell de TU TRIES, serà una de les propostes per concretar.

A les acaballes de la sessió, en Jesús proposa fer un Ordre del Dia per a les properes trobades de l’EDE, per tal de funcionar de manera més ordenada i no perdre’s en el debat

Finalment, alguns assistents a la sessió faran difusió de l’EDE voluntàriament, a les següents AMPA:

Jesús - CEIP Rosa Sensat Pilar - Ca la Rita
Neus - CEIP Ocata Carme - Bergantí


Finalitza la sessió a les 21.15h.

divendres, 3 d’octubre del 2008

Actes amb presència de l'EDE

Aquí teniu el llistat d'activitats que es fan el mes d'octubre al municipi on caldria presència de l'EDE:

03/10/08 Sala Polivalent de Ca n’Humet, 21:30h Teatre
04 i 05/10/08 Sala Polivalent de Ca n’Humet Curs d’iniciació al clown
04 i 05/10/08 Carrer de Barcelona, de 10 a 20h Fira d’artesania
08/10/08 Biblioteca, 19h Curs d’escriptura creativa
10/10/08 Biblioteca, 18h Contes
11/10/08 Can Malet, 11h PLIO
11/10/08 Sala d’Actes de l’Edifici Centre, 20h Inauguració expo “Picasso pinta el Guernica” 12 i 26/10/08 Parc temàtic Caramar, 11h Circulació del trenet
15/10/08 Biblioteca, 19h Tertúlia literària
19/10/08 Pista esportiva Pau Casals, 11h Festa 3r aniversari recollida selectiva
24/10/08 Sala Polivalent de Ca n’Humet, 21:30h Teatre
25/10/08 Sala Polivalent de Ca n’Humet, 18h Teatre infantil
31/10/08 Biblioteca, 18h Taller construïm un titella

Resum de la sessió del 29/09/08

Aquí teniu un breu resum de la sessió de dilluns passat:

Dilluns 29 de setembre es van reprendre les sessions de l’Espai de Debat Educatiu (en endavant, EDE), que tenen com a fil conductor el respecte.

Després d’excusar l’absència de la M. Jesús Comellas i de posar en antecedents del projecte les persones que en participaven per primera vegada, des de la regidoria d’Educació es va donar a conèixer la proposta de full de ruta a seguir durant el curs 2008/2009.

Tal i com es va quedar a la darrera sessió del curs passat, es recorda als i les assistents que aquest curs cal fer “militància activa” i acordar propostes d’accions de treball, impulsades pels membres de l’Espai de Debat Educatiu.

Per bé que en alguns moments de la sessió es va tendir a anar cap al debat, també van sortir algunes propostes d’actuació que, resumidament, van ser:

 Distribuir el vídeo de l’Emilio Calatayud (l’enllaç del qual és al bloc).
 Fer tallers dedicats al respecte a través de les AMPES. Els tallers haurien de ser interactius/dinàmics i amb la possibilitat que els compartissin pares/mares i fills/es (seguint l’exemple dels tallers de cuina del curs passat).
 Que, en relació a algunes actuacions “poc respectuoses” (creuar semàfors en vermell, no respectar els passos de vianants, ...) es triés un dia per fer campanya i que un grup de voluntaris s’ubiqués (amb algun símbol identificatiu) al costat d’un semàfor o d’un pas de vianants, per tal de conscienciar la gent.
 Convidar el jutge de pau a una sessió de l’EDE.
 Mirar l’agenda d’actes d’El Masnou Viu i aprofitar algunes activitats que es faran al municipi (organitzats per altres regidories, entitats, etc.) per a dinfondre l’EDE i la idea del respecte, amb algun membre del grup de l’EDE.
 Fer algun cinefòrum amb alguna pel·lícula que tracti sobre el respecte, per exemple, “Esto es ritmo”.

No es concreta cap de les actuacions a fer, però s’acorda que a la propera sessió de l’EDE hi haurà dos voluntaris que s’hauran mirat l’agenda de novembre per a veure en quins actes es pot divulgar la idea del respecte.

Finalment, es conclou que a través del bloc i del correu electrònic s’acabaran de concretar més propostes d’actuació.

dijous, 2 d’octubre del 2008

El respecte és...

La regidoria d'Educació i l'Espai de Debat Educatiu (EDE) us proposen un petit joc, una acció molt senzilla, però important.

Només heu de continuar la frase "El respecte és..." amb una definició, idea o acció que tingueu sobre què pot ser el respecte, la signeu amb el vostre nom, l'edat i la professió, i l'envieu al correu de la regidoria d'Educació (educacio@elmasnou.cat) o la publiqueu al bloc www.espaidebateducatiu.blogspot.com a mode de comentari.

Amb tots els missatges rebuts s'elaborarà un document sobre el respecte al Masnou.

Moltes gràcies a tothom per la vostra col·laboració!

dilluns, 29 de setembre del 2008

L'Espai de Debat Educatiu comença curs

Avui, 29 de setembre, es reprenen les sessions de l'Espai de Debat Educatiu, serà a les 19 h, a la Sala Polivalent de l'Edifici Centre.

Recordeu que avui és dia de concretar les propostes d'actuació per a treballar la idea del respecte, que es va debatre al llarg de les sessions del curs passat.

Com sempre, esperem la vostra participació!

divendres, 25 de juliol del 2008

Petit joc de convivència i respecte

Si entreu en aquest enllaç http://homepage.mac.com/nestormacia/filechute/EncaixCat_PCWin.zip podreu descarregar-vos el joc "FETS PER VIURE. ENCAIXA'T A CAT" , idea original de GREC resolució de conflictes.

Es tracta d'un recurs audiovisual i interactiu per donar a conèixer les pautes de convivència i civisme en el model de societat catalana.

El joc planteja 8 escenaris de la quotidianitat a la ciutat que poden arribar a ser generadores de conflicte, davant d'aquestes situacions el joc ens presenta varies opcions possibles d'actuar. Totes les opcions poden donar-se, no hi ha ben fet i mal fet, però si hi ha la resposta més adequada que et porta a un grau de convivència més afavoridor per evitar els conflictes.

La intenció del joc no és valorar el grau de convivència de l'usuari sinó fer servir el joc com un mitjà per passejar-nos pels diferents àmbits on s'estableixen relacions dins la comunitat i adonar-nos de com actuem.

dimecres, 16 de juliol del 2008

El talento humano no tiene límites

El talento humano no tiene límites. El teléfono móvil, por ejemplo, es ya un artilugio fabuloso que hace fotos, películas, conecta con Internet, la radio y la televisión, ofrece música, juegos y viajes, una oficina completa, mapas e información sobre cualquier cosa, calculadora científica, traductor de idiomas, además de una serie de aplicaciones que van desde componer música hasta detectar enfermedades... Todo cabe en un diminuto rectángulo (11,55 cm - 6,21 cm - 1,23 cm) de pantalla táctil, comandada a dedo, que pesa 110 gramos. Este "teléfono móvil del siglo XXI" I-phone llega ahora a España de la mano de seis "marcas" -¿cómo llamar a conglomerados como el que dirige Steve Jobs?-. El increíble artefacto detecta y adapta su pantalla cuando se le gira vertical u horizontalmente, la desconecta cuando se acerca al oído, ajusta automáticamente su brillo a la luz ambiental. Su batería y memoria son tan inagotables como sus conocimientos o servicios: el modelo más barato cuesta 199 euros. Con semejante milagro entre las manos ¿quién no se tendrá por un genio?

El talento no es algo que se pueda medir por sus resultados económicos. De eso se trata: sólo los genios son capaces de extraer del fabuloso invento todo su potencial. En lo que va de año, de los casi 300 millones de móviles vendidos en todo el planeta, 1,7 millones corresponden a este nuevo móvil. Es sólo el comienzo. ¿Qué comienza? Ante esta maravilla que ofrece todos los conocimientos de todas las épocas y civilizaciones, hay que pensar que su comercialización responde a la demanda de individuos tan capaces, sabios y admirables como el propio invento. Su éxito sería indicativo de que nuestra época está plagada de genios capaces de utilizar el instrumento más fabuloso de la civilización técnica. Sería la mejor noticia de la historia: la humanidad debiera dar saltos de alegría.
No parece ser el caso. Sólo escasas minorías gozan en su cotidianeidad con el reto práctico que se nos lanza desde la cumbre jibarizadora -eso debe ser el famoso I+D+i y la fiesta prometedora de la innovación- del talento humano. Otros nos limitamos a celebrar el acontecimiento del supermóvil y asombrarnos de lo que somos capaces de construir. Algunos enviaríamos directamente semejante maravilla a un museo donde todos cayeran fascinados ante los logros de la inteligencia.
Unos pocos encontramos, incluso, intimidante que la historia del talento de todas las épocas pueda encerrarse en un objeto tan parecido a un electrodoméstico y somos reacios a admitir que quienes popularizan tal invento a un precio tan asequible lo hagan como una obra de caridad. Seguramente tales reticencias se deben a que siempre es incómodo que un artefacto sea -objetivamente- mucho más sabio que nosotros mismos. Y es que existe una fantástica desproporción entre lo que somos como individuos o colectivos y lo que simboliza semejante obra de arte de la electrónica, la sabiduría y la comunicación juntas.
El caso del supermóvil muestra, sin duda, que el talento existe. Y no sólo eso: se exhibe, se admira y se vende. Estupendo: hay que celebrar el genio, la innovación, el conocimiento, la inteligencia. Por todo lo cual cabe preguntarse: ¿por qué somos tan listos para algunas cosas y tan tontos para otras? Mientras el móvil se adelanta a su tiempo, el maravilloso invento de cuatro ruedas que dio libertad a los hombres del siglo XX, el automóvil, se ha transformado hoy en un problema cuando no en cárcel o ataúd. ¿Quién se ha vuelto tonto aquí?
Parece imposible que, con tantos conocimientos a su alcance, la industria equivocara el camino de la innovación y escogiera esa bifurcación inútil que lleva al absurdo de hacer coches cuya potencia es imposible alcanzar en las carreteras del mundo y a mantener el peaje de una energía que muy pocos pueden pagar. Hace más de 20 años que el problema estaba claro: ¿no lo vieron o no lo quisieron ver hasta hace dos días?
¿Qué intereses han primado por encima del talento, en este caso como en tantos? Ésta es seguramente la gran cuestión que acaba definiendo qué frena la inteligencia humana. Nada nuevo: ya lo explicaba una profética película, El hombre del traje blanco (Alexander McKendrick, 1951), protagonizada por sir Alec Guiness. El talento, por sí solo no basta: para manifestarse, en nuestro mundo, necesita coincidir con intereses que, a menudo, acaban matándolo. Sería bueno, por tanto, que las escuelas de negocios y también la señora ministra Garmendia superaran esa visión ensimismada que reconoce el talento sólo en función de sus promesas de resultados económicos. Hablar de innovación sin tener en cuenta al ser humano y su entorno es construir castillos en el aire, puro humo: tontería.
¿Listos o tontos? El gran vacío que se observa cuando la creatividad está repartida entre la ingeniería y el marketing está en la ausencia de sabiduría sobre la sociedad y las necesidades reales de los individuos. Biólogos, científicos, ingenieros, deberían trabajar, mano a mano, con sociólogos, historiadores, artistas, con aquéllos, en fin, cuyo objetivo es el conocimiento de lo humano. Sin ese pacto básico, toda innovación es vana o fuente de estulticia. Y sólo le queda el despotismo -creativo, ¿por qué no?- como método de acción.
Margarita Rivière es periodista y escritora.

Habbo Hotel

Juegos, 'chat', dinero, realidad paralela... Habbo Hotel es un juego 'online' y la comunidad virtual con más éxito entre los jóvenes de medio mundo. Chicos que no pueden conocerse fuera de ese microcosmos. 'Alter egos' para siempre.

David puede ser David, dvdsnake o quien le dé la gana. Puede ser un punk deslenguado o un chaval de lo más tímido. Ahora no es eso lo que le importa.
-Hace frío, ¿no?
La brisa le da la razón a las siete y pico de la tarde. No hace calores en esta plaza de Santo Domingo, en el centro de Madrid, con una red wi-fi que se mezcla con el viento. El chico, más callado que otra cosa, con su ordenador portátil en el regazo, se hace un ovillo. Pero se ha empeñado en darse un chapuzón. Nada un rato y se sube al trampolín. Alguien grita: "Cómo me pone la chica del bañador rojo". Ni caso. David coge carrerilla. Hace unas piruetas en el aire y cae en plancha. ¡Bum! El frío. Levanta la mirada. Nadie en bañador. Sólo asfalto. Madrid.
Lo único real es David, el frío, la plaza y la red wi-fi. La piscina y el comentario impúdico están en otro mundo. Dentro del ordenador, en Internet, en Habbo Hotel, la comunidad virtual más famosa entre los jóvenes. ¿Por qué? Porque es otra vida, simplemente. Los adolescentes se inventan allí un personaje, lo visten, le compran muebles para decorar sus salas, van a discotecas, juegan al fútbol, chatean con otros usuarios... Así pasan el rato.
Es una vida virtual. Razón de más para los 15 millones de usuarios españoles que se han lanzado a ella. La mayoría, un 68%, tiene entre 15 y 19 años. En todo el planeta son 97 millones de chavales repartidos en 32 comunidades. Países y más países, redes y más redes. En la comunicación está el asunto. Los usuarios hacen amigos que nunca podrán conocer en carne y hueso. La web podría recordar en principio a los Sims, el videojuego que rompió moldes en 2000 porque consistía en crear una vida de la nada. Habbo Hotel es más real y más social: aquí se interactúa con otros.
Y aquí david es dvdsnake, el punk de pelo cortado a cepillo. Un diseño retro, como de los ochenta, nostálgico, pixelado, infantil, pero que se queda clavado en el cerebro. La seña Habbo. El hotel está en un paisaje urbano idílico donde el cielo es azul, las nubes se mueven como en procesión, el campo está a tiro de piedra y todo es nuevo, brillante, de postal. Mientras David camina por una sala, asalta a alguien que ya conoce de otras veces:
-Hola, ¿qué pasa?
-Vamos a hacer el fiestón del siglo.
Sin pensarlo, ha entrado en una discoteca que está de bote en bote. Una chica quiere charlar con él. Musitan algunas palabras, como si ya fueran conocidos, pero él la despide pronto: "Hablamos luego, que estoy liadillo, je, je". ¿Vergüenza? Puede ser. Menos mal que el portal incluye la consola, esa máquina en la que se habla sólo con amigos, las personas que cada uno incluye en su agenda de contactos. Igual que el Messenger. Un refugio.
El dinero también suena en Habbo Hotel. No podían tardar en salir los créditos, la moneda utilizada en este juego online para comprar furnis o muebles. Exacto: se compra y se vende. Y también hay algunos que intentan engañar a los demás. La vida. David no es de ésos. Él ha montado una heladería desde la legalidad, consultando el catálogo y comprando las máquinas, las hamacas y las plantas. Cinco créditos, cada furni, que se pagan con un mensaje desde el teléfono móvil o con una llamada. Normalmente, un euro son seis créditos y a veces existen ofertas 2×1. El capitalismo, tan universal.
La obsesión por la fortuna:
-Quiero un crédito, un regalo, por favor.
El mensaje irrumpe en la pantalla y a David se le escapa una mueca: "¡Hay cada pesado!". Donde hay dinero hay trampas. Nightmare4, un usuario de algún punto de Andalucía que prefiere no dar su nombre real, está acostumbrado a encontrarse timadores. Concienciado con la honestidad, se dedica a dar consejos a los neófitos. "Explicamos las funciones del juego, cómo hay que moverse, qué puedes hacer y qué no... Hay gente que intenta estafarte: te pide que le des un objeto para cambiar por otro y luego no te ofrece nada. Incluso te pide la contraseña".
Cuestión peliaguda. Una de las primeras reglas de oro es no facilitar ningún dato personal. El código de buenas conductas del juego se denomina la Manera Habbo. Si se quebranta, adiós. El usuario puede ser alertado, sacado momentáneamente de una sala o, incluso, expulsado del hotel. Todas las zonas tienen un filtro que detecta las palabras ofensivas, los insultos, las coacciones, los comentarios racistas, sobre sexo, las direcciones de e-mail, los números de teléfono? Los signos prohibidos se convertirán en una palabra: "Bobba". Al instante. Por tanto, es imposible contactar con un usuario en la vida real, su nombre real, su cara real y su personalidad real. Toda relación se queda en comunicación virtual. En anonimato y secretismo. La otra vida.
Cambio de escenario. Raquel Álvarez, responsable del departamento de seguridad de Habbo Hotel, enarbola esos mandamientos desde su oficina en Madrid. Es uno de los 15 moderadores españoles que se turnan para pasar 24 horas al día controlando los pasos de los usuarios. Nunca se ha dado, defiende, una situación grave. El catálogo de penalizaciones es éste: dos horas expulsado por comportamiento racista, una semana si alguien intenta llevar fuera de la web a otra persona para averiguar sus datos y 30 días si pide su contraseña. "Cibersexo, expulsión permanente", remata sin ambages.
"Ah, sí, Raquel. Es la manager. Es muy exigente. Se encarga de moderar y eso", comentará un día después David. Le suena el nombre. Cuando algún famoso acude a la comunidad para charlar con los fans (han estado cantantes como Edurne, Hanna, Huecco y Carlos Baute o deportistas como el jugador de baloncesto Tunçeri), Raquel siempre está presente en el teatro. Para que no se arme un guirigay. ¿El teatro? "Vamos a verlo", grita David. Hoy no hay ningún famoso, pero la gente está ahí. Por estar. No conoce a nadie y David se aburre. "Vamos a la sala de música". Tch, tch, pum, paf, pum, tch, tch? La habitación está manga por hombro, con todos los CD por el suelo. "Estoy prisionero de tu amor", se oye una melodía machacona a ritmo de electrónica naif.
La diversión está en el aire. Aunque la educación es otra de las patas de Habbo Hotel. El portal organiza proyectos con ONG. Por ejemplo, cuando el tsunami mató a millones de personas en Tailandia y el sufrimiento salía todos los días en televisión, el director ejecutivo de Unicef dio una charla sobre la cooperación. "Habbo es un juego social", enfatiza Epifanía Pascual, responsable de la empresa en España y Latinoamérica. "Cuidamos los contenidos y la publicidad. Es un entorno divertido y seguro para pasarlo bien". Con todo, aunque Pascual es gran defensora de las nuevas tecnologías, cree que las relaciones personales "no se pueden reemplazar con personas virtuales". Personas que ni se ven ni se tocan.
El dedo en la llaga. Las sociedades de Internet pueden ser un arma de doble filo, apunta Javier Garcés, presidente de la Asociación Nacional de Estudios Psicológicos y Sociales. "Contribuyen a reducir el círculo real de los jóvenes y reemplazan las relaciones directas por unas más débiles", asegura. Preocupación para muchos padres. Y se explaya desde el otro ángulo: "A algunos jóvenes, la pertenencia al grupo virtual les ha ayudado a desarrollar su personalidad y su comunicación con los demás. La soledad les lleva a sumergirse en un mundo diferente. Lo que la Red ofrece, anonimato y desinhibición, puede hacerles sentir más seguros, liberados y aceptados en el grupo tal como son". En otras palabras, puede hacerles sentir personas.
Teletransportación. David se mete en una cabina de teléfono y aparece, por arte de magia y arte de supervivencia virtual, en otra sala. Hasta ahora ha estado poco hablador, pero ya se ha arrancado. Le recibe Croki, su mascota, moviendo el rabo. "Es un cocodrilo con 1003 años", puntualiza. El chaval le dice: "Croki, salta". Y lo hace. Le acaricia, y se mueve. No es suficiente. Debería darle más cariño, como evidencia ese cartel: "Felicidad: miserable". Le da igual. Se dirige a una sala para cambiar objetos. Allá que va, con su furni nuevo, una alfombra para volar por la Luna. Pero este fin de semana, David se marcha de Madrid y le toca hacer el viaje en transporte público. Cierra el ordenador y baja las escaleras del metro esquivando a la multitud garabateada por las prisas. Ay, vuelta a la vida real.

dijous, 26 de juny del 2008

Calendari de sessions curs 2008/2009

Les sessions de l'Espai de debat educatiu per al curs 2008/2009 seran a la Sala Polivalent de l'Edifici Centre, a les 19 h, els dilluns següents:

-29 de setembre.
-3 de novembre.
-1 de desembre.
-12 de gener.
-2 de febrer.
-2 de març.
-4 de maig.
-1 de juny.

dimarts, 17 de juny del 2008

Instruccions You Tube

Aquí teniu les intruccions per tal de poder-vos passar els videos del You Tube al vostre ordinador.

1.- Necessitem un programa que es diu "a Tube Catcher 1.0.228".

Pot ser ja existeix alguna versió actualitzada, en principi també ha d'anar bé.

El pots baixar gratuïtament des de la web:

www.softonic.com

Un cop oberta la web, pots posar al seu buscador el nom del programa que necessitem i obrirà una pàgina des d'on el podràs baixar al teu ordinador.

Recorda on queda guardat.

2.- Un cop al teu ordinador s'ha de clicar l’arxiu baixat per a la seva instal·lació.

Posarà a l’escriptori o pantalla inicial de l’ordinador una icona per accedir directament al programa.

3.- Un cop instal·lat . . . anem a provar si funciona:

Es clica la icona i s’obre el programa.

Et preguntarà si acceptes que l’autor del programa . . . . has de dir que sí.

Amb el programa obert, obres Internet i entres al YouTube.

Selecciones el vídeo que t’interessi guardar, el cliques i veuràs que té una adreça URL, normalment a la dreta del vídeo, a la fitxa explicativa.

Aquesta adreça URL s'ha de copiar amb el ratolí, sencera, no només el que es veu a la línia.

Aquesta adreça s'ha de copiar al programa "a Tube Catcher" en l’espai que diu "adreça URL" i llavors clicar "Descargar".

Començarà la descàrrega que trigarà segons la durada del vídeo.

Quan finalitzi, has de poder clicar sobre el vídeo (on l’hagis guardat) i veure’l.


dimecres, 11 de juny del 2008

Resum de la sessió del 9 de juny

Aquí teniu el resum de la darrera sessió del curs. Com veieu, hi ha molts deures per fer fins al setembre!

Dilluns 9 de juny es va celebrar la darrera sessió del curs de l’Espai de Debat Educatiu, que va comptar amb la participació de quinze persones. En aquesta sessió es va insistir en què el tema del respecte és clau i que, després de quatre sessions de debat, ara el que cal fer és “militància activa” i acordar propostes d’accions de treball per dur a terme de cara al curs vinent, impulsades pels membres de l’Espai de Debat Educatiu.

En aquest sentit, es va proposar fer una festa del respecte o un dia o una setmana dedicada al tema. Algunes de les propostes que varen sorgir en relació a aquesta proposta van ser:
  • Fer 1 xerrada.
  • Fer 1 taula-rodona.
  • Fer 1 cine-fòrum.
  • Proposar a les escoles de primària que els i les alumnes puguin fer una auca sobre el tema, expressant o plasmant què troben a faltar més a l’escola en relació al respecte. Així mateix, se’ls podria demanar que suggerissin un rodolí o eslògan sobre el tema.
  • Proposar a les escoles de secundària que plantegin als alumnes d’ESO tractar el tema del respecte a les tutories. Així mateix, els i les alumnes podrien fer petites enquestes relacionades amb el respecte a 15 persones properes per saber quin és l’estat de la situació.
  • Insistir en la conveniència de la presència als debats de col·lectius com els monitors d’esports o els agents de la Policia Local.
  • Incloure la temàtica del respecte a les actuacions que ja es fan habitualment des de l’Ajuntament (per exemple, la setmana de la mobilitat, els tallers d’educació viària o el dia de la pau).
  • Difondre, en totes les activitats de la regidoria, que el tema a treballar per al curs 08/09 és el respecte i que tot ha de girar al seu voltant. Així mateix, fer-ne partícipes a les altres regidories.
  • Demanar que a les reunions de setembre amb pares i mares, aquests donin indicadors sobre quina/es part/s s’haurien de potenciar en relació al respecte.
  • Revisar els projectes educatius de les escoles per incloure els aspectes educatius relacionats amb el respecte.
  • Demanar a alumnes i famílies que associïn 5 paraules al respecte i 5 paraules antagòniques i destacar les més repetides.
  • Decidir, com a membres de l’Espai de Debat Educatiu, els indicadors que caldria potenciar.

Finalment, es va acordar que a partir d’ara i fins a la propera sessió (que serà el curs vinent, pendent de concretar) seguirem en contacte de manera virtual (bé a través del bloc, bé a través dels correus electrònics). És IMPORTANT que tothom col·labori i que faci arribar les seves propostes d’actuació, perquè des de la regidoria d’Educació es puguin centralitzar i fer un resum per iniciar el curs 08/09 amb tasques concretes a treballar.

divendres, 6 de juny del 2008

Dilluns dia 9, darrera sessió de debat

Recordeu que dilluns vinent, 9 de juny, a les 19h, a la Sala Polivalent de l'Edifici Centre, hi haurà la darrera sessió del curs de l'Espai de debat educatiu. Com sempre, us hi esperem!

dilluns, 26 de maig del 2008

Emilio Calatayud

No puc penjar el video al bloc perquè ocupa moltíssim.

Podeu consultar el video que va enviar l'Elena entrant a www.es.youtube.com i cercant el video "lliçó magistral jutge Emilio Calatayud".

Projecte Atlàntida

A la web www.fundacionesplai.org hi trobareu la informació sobre el Projecte Atlàntida a la qual va fer referència en Rubén.

Heu d'entrar a la web i seguir els següents passos:
1. Clicar, a mà esquerra, sobre publicaciones.
2. Clicar sobre Diario de fundación esplai.
3. Clicar sobre el número 22 i, a mà dreta, al pdf que fa referència al Proyecto Atlántida.

Resum de la sessió del 19 de maig

A continuació, podeu llegir un breu resum de la sessió que va tenir lloc fa una setmana.

La sessió de l’Espai de debat educatiu del passat dilluns 19 de maig va comptar amb la participació de dotze persones que, abans d’iniciar el debat pròpiament, van acordar que, ara per ara, les sessions seran únicament de debat i, passat l’estiu, s’entrarà en concrecions, al mateix temps que les escoles, el curs vinent, plantejaran activitats a l’entorn del tema del respecte.

Ja immersos en el debat, es va incidir en la idea que els petits s’emmirallen en els grans i segueixen el seu exemple i que és probable, per tant, que si un adult respecta els seus pares, els seus fills/es tinguin a aquests el mateix respecte. En aquest sentit, va quedar clar que l’educació es basa en l’exemple i s’ha de treballar amb els adults i que, per fer-ho, es pot recórrer al màrqueting, campanyes de sensibilització, la implicació d’entitats i escoles, etc.

Tothom va estar d’acord en què les escoles no substitueixen les famílies i que l’educació és cosa de tots; en aquest sentit, es va dir, cal posar atenció a les hores en què els nens i nenes no són a casa ni a l’escola i en com omplen aquest temps. L’oferta és àmplia i va des d’activitats esportives fins a grups d’escoltes; en qualsevol cas, és important que els monitors inculquin, a més de la matèria que sigui, els valors i, en concret, el valor del respecte, a banda d’ensenyar els infants a compartir i d’inculcar-los la cultura de l’esforç. L’Ajuntament, al seu torn, podria incidir-hi recolzant o ampliant l’oferta existent i invertint en formació.

Finalment, es va reiterar la importància que de les sessions de debat en surtin conclusions i alguns dels assistents varen comentar que enviaran al correu de la regidoria informacions diverses per publicar al bloc.

dilluns, 19 de maig del 2008

Avui, nova sessió!

Recordeu que avui hi ha una nova sessió de l'Espai de debat educatiu. Com sempre, serà a les 19h a la Sala Polivalent. Us hi esperem amb noves idees per a debatre sobre el respecte!

dimarts, 29 d’abril del 2008

Són mal educats? Fons i formes

Aquí teniu un nou text per a la reflexió elaborat per la Maria Jesús Comellas. Deixeu-hi els vostres comentaris!

El comportament de les persones, sovint , és una mostra, si més no
parcial del seu nivell educatiu. Possiblement estem millor educats del
que mostrem. Però possiblement podríem fer una petita reflexió en
relació als aspectes de fons i els externs d’aquesta educació ja que en
massa moments veiem comportaments que ens poden cridar l’atenció
i que no esperem tenint present la persona que els fa: qui ho havia
de dir amb la formació que té! o diem: que mal educat, com pot ser?
Per tant segur que el nivell educatiu (estudis, anys d’escolaritat,
influència del context en el que hem passat la infància... és molt
important, però també és cert que els aspectes de forma mostren, si
més no, en bona part, allò que som: La manera de parlar, la manera
de moure’ns, la manera d’estar són reflexos i imatge del què som i de
com ens veiem.
En aquests moments la societat, en voler donar una imatge de
progressisme, de llibertat potser ha deixat de banda, sense massa
reflexió, aspectes formals que s’han interpretat com a controladors i
limitadors de la llibertat personal. La idea que “si no fas mal a
ningú tot és possible” ha trencat tantes barreres que en massa
moments, sense fer mal a ningú directament s’acaba vulnerant
pautes bàsiques que afavoreixen la convivència: Posar els peus al
seient en el transport públic, orinant al carrer... en són petites
mostres que creen un clima que no dóna pas a entendre que hi hagi
un nivell d’educació prou adient.
Sempre hi ha edats, especialment a l’adolescència, en que els
aspectes formals han fet una mica de nosa, però la qüestió que ens
plantegem és si, des de petits, els donem aquests criteris que han de
possibilitar, per una banda, que els infants aprenguin com cal
comportar-se en els diferents llocs, i si a l’adolescència cal respectar
suficientment els altres i els espais com per no passar els límits d’una
conducta educada bàsica, que és reflex de la pròpia imatge de
persona que està en un context, que no viu sola i que hi ha uns
criteris que a més de no dificultar la convivència, han de permetre
actuar amb una qualitat suficient com a reflex del “saber ser
persones i saber estar en la comunitat”.
Quin pot ser, doncs, el plantejament que cal fer en aquests
moments?. Cóm els adults sabem veure quins aspectes han de ser
importants sense caure en els formalismes buits i “passats de moda”,
i sobretot quines raons donem als nostres fills, perquè entenguin que
calen uns comportaments respectuosos, que mostren sensibilitat i
afavoreixen la creació d’un clima de benestar.
El primer punt a considerar és que si parlem de conductes no és
possible el seu aprenentatge si no és amb la pràctica. Les paraules
hauran d’acompanyar aquestes conductes per tal de donar raons i
ajudar a que, en un futur, els nostres fills puguin saber el per què del
què els fem fer.
Per això cal considerar hem de fer possible que els nostres fills ho
practiquin des de petits. Possiblement els veiem vulnerables i per
això no trobem el moment de posar en pràctica aquestes pautes “més
formals” que a vegades fins i tot ens molesten a nosaltres. També hi
ha una qüestió i és que, amb un progressisme mal entès s’han deixat
de banda creient que no calien i tallaven la llibertat, i llavors el fet
que la majoria no ho faci ens fa sentir, moltes vegades, com als
“tontos” de la situació.
Aquestes consideracions hauríem de deixar-les passar i actuar de
forma correcta, davant dels nostres fills, com a model i exemple del
que seria important fer. Malgrat no hi hagi massa gent que ho faci,
amb la certesa que és un aprenentatge positiu per a tots plegats. La
nostra manera d’actuar és molt més eficaç que les nostres paraules i
possiblement la freqüència dels moments en que podem actuar de
forma poc educativa quan conduïm, a la platja, al carrer o a casa,
podrà anul·lar qualsevol raonament que fem.
Una mirada a situacions concretes pot afavorir posar en evidència
el que estem plantejant. En cap cas han d’interpretar-se amb rigidesa
o en clau d’obligatorietat però podem valorar que la seva adquisició
fan molt més amable la convivència i que són interpretades com a
“senyal de bona educació” fet que acaba incidint en les relacions
positives.
Conductes individuals: respecte per nosaltres
Podria semblar que quan estem sols no hi ha cap impediment per fer
el que volem, si ens ve de gust, i que no té cap importància el que
fem, però no serà que també, nosaltres mateixos tenim dret a crear
un clima que ens faci sentir bé, i “ser respectats”?.
Tirar papers per terra, menjar amb els dits, deixar el bany brut..
podrien ser conductes que es veuen al carrer, que molesten i són
interpretades com a senyal de “poca educació”.
Per això ni que estiguem sols i a casa, té la seva importància per la
pròpia imatge i adequació de l’espai, actuar amb una certa
“educació”. Aquestes consideracions possiblement tenen poc sentit
amb els infants especialment perquè hi som nosaltres, però, ens
trobem ja a l’adolescència que hi pot haver una certa deixadesa
al·legant la llibertat que tenen, perquè ja són grans.
Certament hi pot haver una certa flexibilitat, però cal mostrar que hi
ha límits si no es vol entrar en una situació inadequada.
Conductes individuals en espais públics:
Aquest seria un dels grans eixos en els que cal incidir pel fet que, en
molts moments, es posa en evidència el possible perjudici o dificultat
en la convivència fruit d’accions individuals de les persones que han
utilitzat l’espai comú.
Aquesta anàlisi, sense ser obsessiva és un referent molt clar per als
infants i també per als adolescents. No hem de creure que a
l’adolescència tot és possible, comentari massa sovint repetit per tot
arreu. Oh són adolescents, ja se sap!. No realment una cosa no ha
de comportar l’altra i el fet és que sortosament hi ha adolescents que
són educats i respectuosos.
Cal, doncs, que els criteris que es donen i les conductes que
s’aprenen es mantinguin a totes les edats i per això és fonamental
que els pares no dimitim en un moment en que, precisament per la
pluralitat de missatges, per les dificultats de moltes famílies i per les
ganes de prendre decisions, acabem deixant a l’adolescència sense
referents. Una cosa no comporta l’altra. Mirem alguns exemples.
Llençar objectes, Papers a terra, escopir orinar. Està clar que no
sempre torbem papereres o llocs on deixar una deixalla personal,
serveis en el moment oportú, però... això no justifica que les nostres
actuacions siguin inadequades. Podem esperar, aguantar els
objectes, buscar el lloc adequat. No és igual la urgència d’una
criatura petita que la dels infants de 8-10 anys o la dels adolescents i
dels adults joves o grans. Les conductes, doncs, han d’anar
relacionades amb les possibilitats de trobar recursos, per què, doncs,
s’han de tolerar conductes entre joves (especialment homes) que no
s’acceptarien entre persones adultes, avis o àvies, entre dones?. Per
què no han de trobar necessària l’espera i han de resoldre les pròpies
necessitats de manera educada?
En les nostres ciutats i espais amb molt poca dificultat podem trobar
contenidors o llocs on poder resoldre les necessitats personals. Per
què, doncs, es poden trobar en molts moments objectes de rebuig
per tot arreu: a la plaça, al parc, al carrer?.
A més de l’estètica hi ha, bàsicament, una falta de respecte per a les
persones que després hauran de netejar i per a les persones que
també són usuàries dels espais i que, per tant, es poden trobar amb
tota mena de residus. En alguns casos, a més, poden perjudicar una
persona gran, una persona amb dificultats de mobilitat, infants que
poden agafar-ho... realment no és adient i cal no permetre-ho.
Posar els peus als seients (transport, cinema,) que a més d’embrutar,
poden perjudicar a les persones que els utilitzaran i es malmeten de
forma molt clara. La comoditat personal no ha de condicionar l’ús dels
objectes que pertanyen a la comunitat i, per tant, cal pensar que és
un patrimoni de tota la comunitat no sols personal. El dret a l’ús no
determina el dret a la destrucció.
Deixar el lloc de forma adient: Lavabos, taula del bar o restaurant, i
actuar de forma correcta
Ser usuaris de serveis no dóna dret a un mal ús, ni que es pagui.
Demanar a crits deixar la taula, el terra, les cadires d’una certa
manera no és adequat. Parlar a crits per mòbil, sense “pudor” en
relació als temes, òbviament que les altres persones no tenen perquè
saber el que estàs dient, fer veure que no hi ha ningú al teu voltant
és ignorar les més bàsiques pautes educatives i de convivència.
Conductes en les relacions amb persones a casa amb
persones a fora de casa
Possiblement si no hi ha un aprenentatge de les conductes individuals
pot ser més complicat quan hi ha conductes en llocs on moltes
persones poden comportar-se de forma més o menys adient.
Entraria en aquest tipus de consideració el fet de tancar el mòbil en
trobades, reunions, espectacles. Tenim una tendència a creure que
som el centre del món i que la resta és invisible. No sols no és així
sinó que cal valorar que, a més, conviure demana la valoració del lloc
on estàs, per què i amb qui estàs.
Aquesta manca de consideració es posa en evidència en molts
moments quan el comportament de les persones tendeix a ser tant
egocèntric que acaba sent molest.
Cal que això es faci notar als nostres fills, que vegin altres maneres
de fer i sobretot que vegin altres alternatives que ni condicionen la
llibertat individual ni ens fan sentir menys lliures sinó més educats i
respectuosos.
La majoria de situacions en les que es posa en evidència el nivell
educatiu de les persones comporta, quan s’està en grup, tenir
consciència que a més de parlar s’ha de saber escoltar. Es pot
demanar la paraula, però també, sent menys formal, es pot esperar
quan la persona que parla ha acabat. Llavors la participació és fluida i
cal sempre escoltar per evitar repeticions, interpretacions
inadequades o dificultats de comunicació, perquè reaccionem de forma
impulsiva. L’autocontrol també s’aprèn, No naixem amb aquesta
habilitat.
Conductes amables: possiblement també val la pena fer referència a
formes de comportar-se que ni que no siguin molt esteses, quan es
donen, criden l’atenció i fan notar una forma de comportament
educat i agradable.
Fem referència a formes de cortesia: Cedir el pas al carrer, deixar
sortir abans d’entrar, fer cua sense “fer trampes”, demanar disculpes
si pots estar interferint el pas de les persones, saludar en entrar o
acostar-se a demanar un servei (caixa, bar, ...), amb tranquil·litat
comprenen que caldrà esperar un temps en funció de les persones
que esperen, de les possibilitats de donar la resposta. Sovint és
important demanar tanda i saber acomiadar-se i donar les gràcies pel
servei atorgat.
També podríem considerar conductes d’ajuda als altres, és a dir saber
veure, en els diferents espais, si hi ha algú que pot tenir dificultats i
es pot donar un cop de mà, ni que ningú ho demani ni estigui
“regulat”: ajudar a passar el carrer a una persona amb dificultats,
ajudar a baixar unes escales a una persona amb un bebè, cedir el
seient en el transport públic, donar informació si una persona la
Necessita... i un llarg etc.
Conductes en les relacions grupals fora de casa
Finalment hi ha una situació diferentment valorada que és la
conducta tant diferent que tenen molts adolescents i joves quan
estan en grup, conductes que d’estar sols no tindrien i a més la
valorarien com a inadequada i impròpia.
També en aquest sentit hi ha moltes veus i opinions i en molts casos
formulades de forma més permissiva, quasi justificativa, que crítica.
Certament en estar en grup les idees sumen i en alguns moments
poden arribar a proposar-se actuacions força inadequades. També
quan s'’està en grup uns per altres, podem deixar de fer accions que
quan estem sols fem de forma quasi rutinària. Però també en aquest
cas caldria posar uns criteris i uns límits per tal d’evitar situacions
quasi d’incivisme que sembla que es justifiquen a ulls de cada un dels
membres del grup: quan estem junts... tot és possible. No, no tot és
possible ni tot és vàlid.
La visió de camp de batalla quan hi ha hagut un grup no té sentit en
una societat mínimament educada. Valdria la pensa inicialment
distingir entre el grup d’amistats i les concentracions de molta gent
desconeguda tipus festa major o berbenes.
En el primer cas, entre grups d’amics, de coneguts, els paràmetres de
comportament haurien de ser quasi els mateixos que es tenen a casa,
a l’escola o a llocs propis (també és cert que, en aquests moments
fruit de la desorientació de joves i adults no sempre a l’escola i als
espais propis la conducta és adequada). Res justifica que es facin
accions contra les persones, els objectes o els espais.
Per molta animació que hi hagi no s’ha de perdre el control. Les
persones que estan en el grup han de ser un factor de “protecció i/o
pressió” per a comportaments incívics. No volem dir que s’hagi de ser
controlador, però davant de segons quines conductes el propi grup o
cada un dels individus ha de poder intervenir i cridar l’atenció de
forma serena: ei, això no¡, què fas, comporta’t... o expressions
d’aquesta índole.
També és cert que en alguns moments hi pot haver-hi una situació de
descontrol, però abans d’abandonar l’espai o l’activitat caldrà
“resituar” els objectes, ordre, per tal de no deixar el lloc de forma
inadequada, sense que això vulgui dir que s’hagi de fer la neteja si no
correspon.
Moltes més situacions es podrien analitzar, però no cal fer-ne una
ressenya exhaustiva sinó, tenir clar que, en molts moments, la
dimissió dels adults acaba deixant sense criteri unes situacions en les
que els adolescents i els joves són els primers desorientats.
En la mesura que anem dient que ens fa por una festa adolescent per
com ho deixaran és lògic que s’interpreti com a missatge que poden
deixar-ho de qualsevol manera. En el moment en que diem que els
adolescents són molt mal educats els estem obrint la porta del
comportament incívic i destraler.
En el moment en que mostrem estranyesa davant d’un grup que es
comporta de forma adequada i fem comentaris de “sembla mentida”
no són “normals” estem obrint la porta a la imatge que després
deplorarem. Cal que hi hagi coherència en els adults i no es dimiteix
de la tasca educativa ni en els aspectes de fons ni els formals ja que
aquests acaben sent el reflex de la imatge i sentir dels nois i noies.

dimarts, 15 d’abril del 2008

Idees i reflexions sobre el respecte

Aquí teniu el document elaborat per la Maria Jesús, amb idees clau de la darrera trobada i una reflexió posterior:

Acció educativa:

LES PERSONES ADULTES COM A MODEL. Aspectes que es podrien considerar:
1. Les conductes de les persones adultes
2. Les actituds
3. Com mirem les faltes de respecte
4. Què pensem que és una falta de respecte
5. Les respostes davant les persones que no són respectuoses
6. Les reaccions quan les criatures que no són respectuoses
7. Missatges molt clars i missatges que semblen que no són captats per les criatures i que tenen més influència que les paraules

Les normes: el punt de vista individual i el col·lectiu

1. Identificació d’una cultura i forma de viure
2. Necessàries per a un funcionament col·lectiu
3. Necessàries per a la salut
4. Necessàries per a l’ordre l i el funcionament personal
5. Necessàries per a l’aprenentatge
6. Necessàries per a...
7. La flexibilitat (possibles excepcions) lògica però no estable

Les conductes o aspectes formals

1. Aspectes estètics
2. Aspectes ètics
3. Formalismes com a manera de respecte o el respecte que no va lligat als aspectes formals
4. Conductes formals que donen peu a mostrar respecte (saludar, demanar tanda, demanar disculpes, acomiadar-se, donar les gràcies, demanar si us plau, formes de cortesia, deixar passar, 5. Validesa quan sols és formal
6. Validesa si mostra el respecte i respon a una actitud respectuosa
7. Els somriures

L’aprenentatge des de petits i l’exigència respectuosa

1. Rol de les persones adultes
2. Les jerarquies: autoritat (no autoritarisme)
3. Les raons per arribar a les emocions
4. La seguretat i estabilitat com a font de respecte (actituds)
5. Referents per a la infància i adolescència (especialment pèl seu sentit crític) Les conductes pròpies d’una etapa 1ª infància 0-6; 2ª infància 6-12; Pubertat 12-14; adolescència 14-18; joventut + de 18 malgrat es poden posar etapes de progrés. Respecte, comprensió i aprenentatge. Tipus de resposta i formes de respondre.
6. Respecte al creixement, saber acompanyar de forma clara però serena aquest procés d’aprenentatge El reconeixement saber respectar i mostrar seguretat i no situacions arbitràries, no la imposició (manca de respecte)

Necessitat de trobar formes de difusió del debat i de les possibles maneres d’arribar a accions conjuntes i/o diferencials a:

1. Municipi (veïnatge i confiança)
2. Famílies
3. Escoles

Infància un col·lectiu a acompanyar

Adolescència un col·lectiu a no abandonar (de la necessitat de l’experiència a l’acompanya ment de les persones adultes i l’exigència social

Podem pensar en camps concretes (els més fàcils) per partint de situacions veure com es pot afavorir el respecte

Molt vinculats a l'entorn familiar
Aspectes de salut?
Aspectes de conductes al carrer: botigues, transport,
Aspectes vinculats a la dinàmica familiar: adults, germans
Aspectes vinculats a la col.laboració familiar

Molt vinculats a l'entorn escolar
Puntualitat
Relacions amb companys
Relacions amb el professorat
Relacions amb situacions de les entrades i sortides
.....

Molt vinculats a l'entorn escolar i familiar (per compartir idees i accions)

....

dimecres, 9 d’abril del 2008

Resum de la sessió del 7 d'abril

Dilluns passat va tenir lloc la segona sessió de l’Espai de debat educatiu, que va comptar amb la presència de gairebé vint persones, amb algunes cares repetides i d’altres de noves en relació a la primera sessió. Després de comentar, primer, alguns aspectes relacionats amb aquest bloc i la seva arrencada, i després, que a partir de la propera sessió els resums d’aquestes els farà un/a dels/es presents, de manera rotativa i voluntària, els i les participants van començar a debatre diferents aspectes relacionats amb el respecte, que es van centrar en el respecte a les persones (tot i reconeixent que el concepte de respecte és molt més ampli i abarca més terreny, com el respecte a la vida, l’entorn, les coses, a un mateix, o al mobiliari urbà).

Un dels primers punts de discussió va ser determinar qui és mereixedor de respecte: requereixen un tractament diferent un veí, el rei o una institució? Una major jerarquia implica un més gran respecte? O, per contra, tothom mereix el mateix respecte? Tutejar algú és rebaixar el to del respecte? Una persona gran ha de ser més respectada que un/a nen/a? Quina diferència hi ha entre protocol, normes i respecte?

Posteriorment, el debat es va centrar en la figura de les persones adultes i en l’exemple que aquestes donen als infants. Hi va haver un cert acord en què molts adults (que actualment són pares i mares) van ser educats en una època autoritària en què hi havia molta por i/o contenció i que això, a l’època actual, s’ha traduït en un alliberament i una major permissivitat, potser excessiu, envers als fills/es; una desorientació que pot arribar a confondre als nens i nenes. En aquest sentit, tothom va coincidir que els adults mal educats estan donant mal exemple, que els petits només en són les víctimes i que les persones adultes han d’assumir l’obligació de ser models de conducta. I es va plantejar un nou dubte: com reconduir la situació si el model no és l’ideal?

La pluja d’idees va continuar amb la determinació de quines pautes s’han de donar als infants: s’han d’introduir poques normes i com més clares millor? O la normativa ha de ser clara i flexible al mateix temps? S’han d’introduir normes primer de manera estricta o rígida i, amb els anys, s’aniran modulant?

Finalment es va concloure que mitjançant l’Espai de debat educatiu es pot arribar a totes les persones adultes, fer extensiva la problemàtica, reflexionar-hi i, fins i tot, contribuir a posar-hi solució. Es va valorar positivament que, de moment, se’n parli, i ja es va pensar en la possibilitat de fer accions concretes, com una secció de recomanació de lectures al bloc, elaborar un document que es pugui presentar a tot el municipi, buscar algun eslògan tipus “El Masnou no falta al respecte”, o fer un concurs de dibuixos escolars relacionats amb el tema, entre d’altres.

dilluns, 7 d’abril del 2008

Avui, segona sessió de l'Espai de debat educatiu

Recordeu que avui dilluns 7 d'abril, a les 19h, a la sala polivalent de l'Edifici Centre (la mateixa on ens vam trobar el passat mes de març) hi ha una nova sessió de debat. Hi sereu tots/es molt benvinguts/des!

dilluns, 31 de març del 2008

Educar

El respecte

Aquí teniu unes quantes definicions de respecte perquè hi aneu reflexionant...

respecte m. Acció de considerar alguna cosa com una cosa que hom ha de tenir en compte; consideració de l'excel·lència d'alguna persona o d'alguna cosa que ens porta a no faltar a ella; consideració de la superioritat de força de quelcom que ens porta a no afrontar-ho, a no exposar-nos a la seva acció. Per un respecte exagerat a l'opinió de la gent. El respecte a les lleis, a la justícia, a la veritat. El respecte a la religió. Per respecte a la santedat del temple... El respecte a la paraula donada. El respecte a si mateix. Infondre algú respecte per la seva força hercúlia. | fer respecte Imposar respecte per la seva força, per la seva superioritat, pels seus poders, etc. | respectes humans Mirament excessiu que algú té per l'opinió que els altres es puguin formar sobre ell. | faltar al respecte No guardar a algú aquella consideració que pertoca. || Deferència, sentiment de reverència, envers algú per raó dels seus mèrits, de l'edat, del rang, etc. El respecte envers els pares, els vells, els mestres, els superiors. Tenir un gran respecte als seus pares, als seus mestres. | Tenir un gran respecte als morts. || Punt de vista. En aquest respecte. Bo per molts respectes, sota molts respectes. | respecte a [o respecte de] loc. prep. Pel que fa a. || de respecte Tingut a prevenció. Cotxe de respecte. Àncora de respecte
Deferència, sentiment de reverència envers algú per raó dels seus mèrits, el seu rang, el seu saber, la seva edat, etc
Acció de considerar alguna cosa com una cosa que hom ha de tenir en compte
Consideració de l'excel·lència d'alguna cosa que porta a no faltar-hi
Manifestació concreta d'aquest sentiment amb accions o paraules
Consideració de la superioritat de força d'algú o de quelcom que porta a evitar-ho, a no afrontar-ho
Cadascuna de les pàgines en blanc, al principi o al final d'un llibre, deixades generalment per raons de plegatge quan les pàgines impreses no donen un nombre enter de plecs
No guardar-li aquell mirament, aquella alta consideració que pertoca

dimecres, 26 de març del 2008

L'Espai de debat educatiu ja té bloc

Des d'avui l'Espai de debat educatiu del Masnou ja té bloc. Tots aquells qui ho volgueu, podeu fer-hi les vostres aportacions!

En aquest enllaç hi trobareu la notícia que va sortir a la web municipal relacionada amb la primera sessió de debat: http://www.elmasnou.cat/document.php?id=4097.

Recordeu que el fil conductor del debat és el respecte i que la propera sessió és dilluns 7 d'abril a les 19 h a la Sala Polivalent de l'Edifici Centre.